Σύλλογος

Η ιστορία μας

Πριν από είκοσι χρόνια μια παρέα γνωστών αποφάσισε να δημιουργήσει έναν σύλλογο με σκοπό την ευαισθητοποίηση τις κοινωνίας για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής και συμπεριφοράς στα θέματα της αντεγκληματικής πολιτικής και της (επαν) ένταξης των έγκλειστων. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη ο Πέτρος Ιωάννου, ο Γιώργος Τράντας, ο Γιώργος Δοδοντσάκης και ο Ηλίας Κουρκουβάτης.

Η δράση των μελών επικεντρώθηκε σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης με καλεσμένους, όπως ο κοινωνιολόγος Βασίλης Φίλιας και ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης. Η μειωμένη συμμετοχή και οι υποχρεωτικές μετακινήσεις μελών για επαγγελματικούς λόγους αδρανοποίησαν για ένα διάστημα το σύλλογο.

Τα τελευταία χρόνια η “Διέξοδος” επανήλθε δυναμικά με υλοποίηση προγραμμάτων, προώθηση της ιδέας της εκπαίδευσης και της απασχόλησης στα Καταστήματα Κράτησης, χαρτογράφηση των δομών υποδοχής αποφυλακισμένων και δημιουργία φυσικού και ηλεκτρονικού χώρου προώθησης των έργων των έγκλειστων και των αποφυλακισμένων για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και κοινωνικοποίηση.

Σύλλογος
 
 
Ο χώρος
Ο χώρος, όπου εκτίθενται προς πώληση έργα έγκλειστων, εθελοντών και αποφυλακισμένων. Λειτουργεί ως χώρος δημιουργίας και συλλογής προσφορών προς τους έγκλειστους.
Σύλλογος
 
 
Η φιλοσοφία μας

Ως Αντεγκληματική Πολιτική ορίζουμε το σύνολο των διαδικασιών μέσω των οποίων το κοινωνικό σώμα οργανώνει τις απαντήσεις του στο εγκληματικό φαινόμενο. Πρόκειται για ολιστική προσέγγιση τόσο της λειτουργίας του ποινικού συστήματος, όσο και των προληπτικών δράσεων με πολλαπλό κοινωνικό και επιστημονικό πρόσημο.

Ως Σωφρονισμό ορίζουμε την επιβολή ποινών ανάλογων του αδικήματος που διαπράχθηκε, την ύπαρξη αξιοπρεπών συνθηκών κράτησης των δραστών καθώς και τις ευκαιρίες που τους παρέχονται για τη δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου εγκλεισμού τους.

Η Επανένταξη ξεκινά από την πρώτη ημέρα της έκτισης της ποινής και συνεχίζεται μετά την αποφυλάκισή του. Συμπεριλαμβάνει δράσεις που θα του διασφαλίσουν μια ομαλή επιστροφή και ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο μετά την αποφυλάκισή του (εκπαίδευση, επαγγελματικής κατάρτιση και απασχόληση, απεξάρτηση, κ.α. .). Προϋποθέτει τη λειτουργία δομών εντός και εκτός των φυλακών.

 
 
Μέλη και εθελοντές
 
Σύλλογος
διέξοδος για την αντεγκληματική πολιτική, το σωφρονισμό και την επανένταξη
^